Sunday, August 1, 2010

KENDURI DI KAMPUNG BUKIT TUNGGAL

anak dara pinggitan kampung..hahahaahh



sungguh besar dan cantik dewan seri khanipah..


yang lauk paling banyak tu , makanan cik rihan...lapo eh rihan..heheheh

Tak sabar rasanya nak puasa dan selepas tu raye...sekarang pun dah terasa bahang raye..heheheh..tiap-tiap hari asyik pasang lagu raye je sambil wat segala assignment.. nak balik kampung halaman rasenye, nak wat biskut raye dengan mama...huhuhu..rindulah kampung halaman ..

semalam baru join kenduri dekat kampung bukit tunggal nie..Kenduri mak aji belakang umah ktaorang..Kampung nie sangat unite bila ade ape-ape kenduri...Bole dikatakan ade je aktiviti yang orang kampung nie wat. Minggu lepas baru jalankan sukaneka kampung.. Bole dapat kampung terhebat of the year..hehehe..
Ape-ape pun memang best sangat duduk kampung nie...Orangnye pun baik-baik belaka...

Monday, June 14, 2010

GADIS MELAYU MUSIM KE-3

Sekarang nie tengah hangat ujibakat pencarian "Gadis Melayu Musim Ke-3".. Tanggal 12 Jun 2010 ujibakat tersebut berlansung di Sungai petani Kedah, negeri tumpah darahku.... Dengan dorongan mama dan sahabat karibku, aku pergilah ujibakat tersebut, walaupun sebenarnya tak berapa nak melayu sangat..heheheh. First perasaan rasa syok giler and teruja sangat2, but after dah sampai di Village Mall ( Tempat berlangsungnye ujibakat ) mak aaaaiiii...takut giler kut.. Mana tak takut, buat dekat tengah2 shopping complex , pastu semua orang yang datang beli belah tengok kita kuttt,,, Sebelum nie diaorang wat dalam bilik tertutup dimana juri and krew2 kamera je yang tengok, nie semua orang tengok..macam2 perasaan timbul dalam diri aku nie...nak nie,,,,nak nu,,,,hahhh..

Dahlah aku nie orang first ujibakat..emmmm.. Juri yang ada pada ketika itu ialah,,,pelakon macho kita...heheh abang Zed Zaidi, Chef Liza and sorang lagi aku tak ingat nama dia... Soalan yang diajukan mak datok,,,menguji IQ sangat2...kalo yang tak bole cakap conform menangislah atas stage 2..heheheh.. Antara soalan2 yang ditanya pada aku :

1. Memperkenalkan diri.
2. Apa yang dapat anda bantu dalam pembangunan ekonomi negara kita.
3. Mengapa pelajar wanita lebih ramai dari pelajar lelaki.
4. Perkembangan ekonomi di Wang Kelian.
5. Mengapa bercita2 ingin menjadi Gabenor bank.
6. Mengapa anda masuk Gadis Melayu.
7. Bacakan doa Qunut.

Fuhh...soalan menguji minda kan kawan???heheheh..NAsib baik aku dapat jawab... Pengacara pada ketika itu ialah idris desa iaitu pengacara nasi lemak kopi O... Dia pun ade selit2 tanya aku soalan...emmm.. Komen yang diberi oleh juri....

Zed Zaidi said : Saudari Nurul Hafizah, anda memang petah berkata2 dan tahap keyakinan
anda tinggi...tapi......
Chef Liza said : Betul 2 Zed, Hafizah anda memang mempunyai high confident dan tak
gugup apabila menjawab soalan yang kami beri...tapi...

Waktu 2 dah syok giler dah, yelah dapat pujian yang macam 2..hehehe..but...emmm

THE ANSWER....anda tak layak Nurul kerana anda tidak memenuhi ciri2 gadis melayu yang kami inginkan... penampilan anda tidak sesuai untuk menyertai ujibakat ini.....

Kecewa menonggeng aku apabila diumumkan tak layak sebab aku pada waktu 2 pakai kemeja dan seluar slack, peserta yang lain semua pakai baju kurung,,,,huhuhu...memang sebelum 2 diaorang suruh tukar pakaian tapi memandangkan umah aku jauh nun jauh di alor setar...terjah and masuk jelah... Tawakal je, ade rezeki dapat, kalo tak pun tak pe,....tapi sedih lah tak dapat atas kesilapan yang macam 2...

Mungkin ade hikmah disebaliknye....Takpelah..yang penting aku ade sedikit pengalam yang dapat aku kumpul supaya aku jadi lebih berani dan berkeyakinan tinggi selepas nie...

Kawan2 Jangan lupa saksikan Rancangan GAdis Melayu Musim Ke-3 yang akan disiarkan pada bulan Ogos nie...Manelah tahu Muka aku terselit sekejap ...hehehehehehe....tengok tau...Sayonara....:)

Thursday, June 3, 2010

KEPENATAN..

Cuti sem nie mesti ramai yang merancang nak pergi jalan2 dengan family, sana, sini , situ...semua nak pergi ,. betul tak?? Aku macam biasalh, nie pun baru balik kampung halamanku, mana lagi ALOR SETAR KEDAH.. Memang ade merancang nak pergi jalan2 dengan mama, tapi memandangkan sekarang tengah sibuk niaga, pagi petang sampai tak sempat nak rehat..heheh..

Penat jugalah tolong mama, tapi penat2 pun berbaloi sebab rezeki alhamdulliah memang murah sangat2.. Tulah berniaga niekn antara jalan mencari rezeki yang paling berkat..
Sekarang dekat kedah nie tengah musim panas.. panas sangat... Aku still on diet and kena jaga muka plus kulit muka.. Maklumlah bila panas2 nie, kulit muka cepat berminyak dan cepat naik jerawat.. tanggal pada 13 jun nie , sepupu aku pula nak tunang... Emmm dah nak tunang dah, cepat rasanye.. rasanye baru semalam main congkak dengan diaorang, emmm dah besar dah rupanye..

Aku terasa dah besar panjang dah aku nie, Sekarang nak masuk ke alam dewasa dah.. macam2 nak fikir.. Tak pelah habiskan belajar dulu, dan capai target.. insyallah.. Tanggal 11 Jun nie harijadi aku dan pada waktu yang sama result kuar.. Berderau darah bila terkenangkan result nie.. Hopefully lepas semuanya.. amin...

Kepenatan, mari masuk tido.. dah hampir pukul 1 pagi..zzzzzzzzz

Sunday, May 16, 2010

MENGHITUNG HARI..

Hahh...letak title je tapi tak post pun ape-ape...inilah manusia kalo dalam keadaan yang tergesa2...heheheh...ape yang dihitung oleh aku...wah ayat skema gilerlah...hooho...aku tengah hitung hari2 yang bersejarah si dia......tanggal 27 mei 2010 adalah ari bersejarah Encik Mohd Farhan bin Mohd Dah sebab pada ari tu si dia berkonvo...ayat apelah aku guna nie...heheeh... Yang aku nie sibuk je nak ikut pula...maklumlah sekali sekala..

Alhamdulliah tamat juga akhirnya kekasih hatiku belajar dan syukur dia konvo nie dengan first degree... Walaupun aku susah nak dapat first degree tapi tak pelah, at least ade juga orang terdekat aku yang merasainya,,,aku ucapkan tahniah buat si dia...

Emmm...nak bagi hadiah ape ye...heheh...jeng,jeng,jeng...rahsialah..Mana boleh gitau...hahahah.. Mana yang mampu jelah yang dapat aku berikan untuk si dia, janji dapat menjadi ari tu adalah sesuatu yang berharga buat si dia,aku dan juga familynya...

Aku doakan semoga dia berjaya dalam hidup yang bakal dia tempuhi...jangan keliru dalam menentukan hala tuju...berfikir sebelum membuat tindakan dan yang penting sebelum buat ape2 tindakan tanyalah pendapat family terlebih dahulu... Jangan lupa cepat2 masuk meminang...heheh gatal pula kau nie...

....GOOD LUCK MY LOVER....

Friday, May 14, 2010

HATI BATU !!!

Susah nak aku ungkapkan perkataan hati batu nie...tapi sememangnya betul dan pernah terjadi pada diri aku dengan berhadapan dengan seorang yang berhati batu.. Dahulu tak pernah pun keadaan timbul konflik antara kami, kami baik-baik saja...tapi sekarang...emmmm...entahlah....

Aku tak tahu nak mulakan di mana... nak akhirkan di mana.... Seperti salah aku, tapi sekiranya salah aku katakanlah...mungkin aku tak sedar atas kesilapan diri sendiri...hanya orang lain yang nampak dan aku terima kalau aku ditegur, dimarah kalau itu semangnya kesalahan aku...tapi...tak dikatakan...dia terus diam membisu...aku cuba tegur si dia, tapi dia macam tak layan aku...macam patung cendana pula aku rasa...huhuhu

Aku sekarang dalam keadaan bingung, macam mana nak selesaikan masalah ini... yelah mana tak nye...ditegur, wat tak tahu je... ditanya macam malas nak jawab je...sape tak terasa... sekali sekala bolelah aku diamkan je..tapi kalau dah lama2 pedih hati nie...

Aku tak nak berulang kisah lalu, biar aku saja yang tahu... tapi kalau terus begini, macam mana????

Aku bingung...!!! Ya Allah bantulah aku mencari jalan keluar dari kepompong masalah ini...Mencari penawar bagi orang seperti ini supaya aku dan si dia kembali mesra seperti biasa... AMIN..

Thursday, May 13, 2010

KISAH AKU DAN SEKOLAH..

Terlebih dahulu ingin ku ucapkan selamat hari guru yang bakal tiba pada hari Isnin ini iaitu 16 Mei..Emmm dah lama tinggal zaman persekolahan...pejam celik hampir 5 tahun juga. Tapi tak pernah ku lupakan zaman waktu persekolahan...Best sangat...hohoho

Waktu zaman sekolah dulu aku nie bukanlah pelajar favourite cikgu,,kira nakal jugalah..heheh..nakal2 pun pegang jawatan sebagai pengawas sekolah tau...nak angkat bakul sendirilah nie..heheh... Aku nie suka sangat masuk pertandingan pidato/debat waktu zaman sekolah menengah..sampailah aku rasalah adelah seorang "cikgu" nie kemungkinan tak suka dekat aku,. Mungkin sebab aku kerap sangat ponteng kelas dia... mane tak ye..alih2 ade pertandingan asyik2 kena time kelas yang dia mengajar pula..heheh..

Cikgu nie pula ajar subjek yang tak berapa den nak gomar pula "Prinsip Akaun"...tapi sekarang nie, hahhh cikgu..anak murid cikgu nie tengah amik ijazah dalam bidang perakaunan pula...hahahah..kelakar pula rasanya...yang tak minat tulah yang aku amik...isyhh..isyhh..

baru sekarang aku sedar kenapa cikgu tu serius sangat dengan aku waktu dulu....dia nak aku tumpukan pada pelajaran supaya jadi manusia yang berguna pada ibu dan ayah... Kini aku hampir menjadi "manusia" yang cikgu maksudkan itu... Ingat tu adik2, belaja betul...Jangan hampakan harapan ibu dan ayah adik2 tau...heheh iklan pula.. Cikgu Mazni, Cikgu Salina, Cikgu Azimah, Ustazah Nadzirah dan semua Cikgu2 SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TUN SHARIFAH RODZIAH fizah sayang cikgu...Doakan kejayaan Fizah...Walaupun cikgu mungkin tak kenal Fizah...tak pe Fizah kenal cikgu..heheh....

KU SENTIASA KENANG MU DALAM MIMPIKU...chewwahhh...:)


BERANGAN..



sesungguhnya anak pak jais nie memang suka berangan..hehehe

sebelah kiri sebelah kanan....haiii tak de post lain ke..boringlah...

maintain ayu konon...hahahhh...nielah akibat kalo duduk dalam bilik sorang2...emmm

aloooooo....baaaa...

mataku yang sebelah lagi dilindungi...alalalaal,,,


tengok tu berangan sampai dah keluar bulan...isyshhh..isyshhhh...