Wednesday, December 30, 2009

PADA SIAPA NAK KU CERITAKAN??.

Pada siapa nak ku ceritakan hdupku ini... aku merupakan anak yang tidak pernah merasakan kasih sayang seorang ayah. dari kecil ibuku yang menjaga aku sehingga dapat masuk ke Universiti.. ayah yang sudah lama bercerai dengan ibuku tidak pernah pun memberi nafkah kepada ibuku apatah lagi kepada aku... sekarang aku sudah besar, sudah menjangkau 20an... bayangkan ibuku, yang berhempas pulas membesarkanku, x sampai hatiku membiarkan orang lain mengutuk ibuku sendiri.. aku akan jadi berang bila ade orang yang menghina ibuku sendiri... dia IBUKU!!!, dia NYAWAKU!!!! SIAPA YANG SUKA IBUNYA DIKUTUK, DIHINA, DICACI ORANG?????. orang gila pun tahu menyayangi orang lain inikan manusia biasa... YA ALLAH kuatkanlah hatiku dengan dugaan yang melimpa diriku ini...YA ALLAH tahankanlah airmata ini supaya tidak mengalir lagi kerana sesungguhnya ada oarang yang benci mendengarnya...

Pada siapa nak ku ceritakan masalahku ini??? bilamana ceritaku dibuka, aku ditindas lagi.... sudahlah hati ini terguris lagi, ditambah terguris bila mendengar orang yang kita sayangi menindas kita. Tidak pernah satu masalah pun dia menenangkan hatiku ini.... aku tidak minta diri ini dikata betul...aku tidak minta diri ini dipujuk2, tapi yang aku minta ialah berada disampingku, nasihatku tanpa menyakitiku dan orang2 dikelilingku. tapi apakan daya, akhirnya aku jua yang dipersalahkan...

Pada siapa nak ku ceritakan nasibku???bilamana aku berbuat baik dengan seseorang, tapi akhirnya tidak dilayan...apa salahku,,,,apa dosaku,,,, aku inginkan keluarga yang bahagia.... tapi ini yang kuterima,,, Orang yang kusayangi akhirnya kutinggalkan jua.... maafkan aku...Aku menanti di pintu syurga...

AKHIR SEKALI, cuba bayangkan anda berada dlm situasi ini, PADA SIAPA ANDA NAK CERITAKAN????

Monday, December 28, 2009

SAHABATKU KAHWIN MUDA.

Arinie 29 Disember 2009. Tinggal berapa hari lagi nak masuk new year... yeyeye umur saya dah masuk 22 tahunlah tahun depan...i'am still young.hehehe.. perasan bangat...:). Actually pagi td saya call member lama yang tinggal satu bilik waktu time wat diploma dulu. Best frenz sgt.. gduh, merajuk, marah share together masalah sama2. Rindulah dekat dia...

Rezeki dia awallah,tanggal 25 aribulan 12 ari 2 dia dah kahwin. rugi sgt x dapat g sbb saya masih lagi dkt Kedah. Malam nie buru b'tolak blik Johor. Cite punye cite, dia ckp yg dia skrag tgh cuti2 Malaysia.. eehhmmm"honeymoonlh.."hehehe. Saya nie yang busy body nie tanyalah dkt mane? U all tahu x Dkt mane? fuyooooooo JAuh bangat sehhhh...Dkt Phuket Thailand dia g honeymoon dgn Husband dia.... Jeleslah saya nie...bilalah agaknye nak g honeyMOON...opppsssss.. eheheh kahwin pun x lg, dah gatal nak g honeymoon eh... BERANGANNNN!!!!

Nway Alang(nama panggilanku) nak wish "SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT ANGAH". alang doakan moga angah berbahagia dismping suami n keluarga tercinta. Nnti tunggu kad jemputan alang pula ye. hehehehe.. Moga2 dapat baby dgn cepat. aminnn...:) Miz u so Much..



Kenanganku bersama angah..

Sunday, December 27, 2009

RAHSIA BERAT BADAN MENURUN????

Actually ramai juga yang tanya saya, "fizah macam mana badan kau makin kurus nie??hehehehe... prasan dohhh aku nie"...xdelah kurus tapi menurun jugalah badan ini yang dahulu kala mencecah 64 kg dengan tinggi 159cm nie... fuhh dikategorikan GEMUUKKKK..huhuhu. dulu x kisah gemuk, tapi sekarang kisah banyak, sebab ade juga mulut SAMBAL BELACANN yang dok kutuk. sekarang nie saya maintainlah dengan berat 52 kg kalo nak naik pun setakat 54 kg je. 10 kg turunnn...ape rahsia saya???? jap before dats tengok dulu gambar time gemukkksss...


BEFORE (64 KG)



AFTER (52KG)



MACAM IKLAN SLIM WORLD PULA..Hehehehe

Saya xde pun amik khidmat pelangsingan badan macam g LONDON WEIGHT MANAGEMENT ke n wat so ever... wat abis duit je, but saya memang struggle diet utk betul2 turunkan berat badan... honestly u all semua xkn turun berat badan if x diet.. tipu sgt kalo makan ubat diet akan turun berat badan even x diet...SMUA 2 TIPU.. ok nie tips berat badan saya turun dalam masa 2 BULAN....:

1) First u all mesti dapatkan krim SERAI WANGI,OR MUSTAJAB dkt kedai2 jamu or kat mane2 pun ade. i told u guyz krim nie yang buat saya turun berat badan... dengan harga RM 20 je u all sapu lps mandi lebih kurang 3 kali sehari , insyaallah dapat membantu membakar lemak2 tepu yang ade pada bdn kita.

2) Dalam seminggu cuba kurangkan makan NASI sebab nasi bole wat kita naik badan. u all tahu kn??? saya makan nasi 3 0r 4 kali seminggu waktu mula diet2 dulu. sekarang dah maintain selang sehari makan nasi. kalo bole nasi makan separuh je ye...

3) Yang nie paling penting, MINUMAN AIS JANGANNN!!! amik langsung sbb bole wat badan jd kembang. waktu saya diet, saya banyak minum air jernih je sebab dapat melancarkan proses2 pencernaan dalam badan.

4) Lastly kalo bole banyakkan berpuasa, yelah sebab PUASA nie dapat turunkan berat badan... isssyyyhhh2 niat puasa kena betul ye, jgn sbb nak diet baru nak puasa. hehehehe.. n waktu time berbuka jangan pelahap sgt tau.kehkehkeh

SEMOGA BERJAYA



TRAUMA NAIK BAS!!!!

Sebenarnya malas nak cite tentang kes2 accident yang berlaku dalam negara kita nie. selalu sangat dengar accident sana, accident sini dan accident citu.hehehe.. Pagi tadi ikut mama pergi niaga, macam biasalah... lepas 2 igt nak beakfast dulu, terlanjur beli breakfast, saya belilah suratkhabar metro arinie punye.. Muka depan tentang kes accident yang meragut 10 orang nyawa waktu perjalanan pulang ke utara dengan menaiki BAS!!!!

Dalam hati nie terdetik , aku nie nak balik Segamat naik bas juga.. trauma pula rasa.. dalam setahun lebih dan kurang 4 kali naik bas ulang alik dari Segamat ke Alor Setar, yelah cuti semester. kadang kadang mama akan amik je.. tapi xlh kerap.. Sedih sangat bila tengok asyik2 kemalangan berlaku. Hujung2 tahun nie banyak sangat orang meninggal dalam keadaan yang tragis dan ngeri, macam yang kita pernah dengar dulu, TSUNAMI 26 DEC..menGGEMPARKAN seluruh dunia..nak buat macam mana dah takdir Allah..sakali tuhan amik, trus banyakkk...

saya pernah mengalami taruma selama 3 hari gara2 terlihat accident yang melibatkan 4 orang meninggal depan MATAAA!!!. YA allah, memang menggerunkan, mama sampai lembik lutut n x leh bw kete selama 1 minggu gara2 tengok accident 2... tergolek2 mayat jatuh depan kami.. nak cite panjang pula.. Biar saya je yang tahu... macam2lah pengalaman yang dihadapi sepanjang naik bas nie... kadang2 pemandu bas nie bw lelong je, brek mengejutlah, macam2 lg, tapi dah tak de pilihan lain, terpaksa jugalah naik bas.. Mak cik Ta nie pun takutkan saya, dia cakap naik bas nie, bagai telur dihujung tanduk je.... fuhhhhh...lagi tambah cuak GILERR nak balik..huhuhu

Doa sangat2, balik kali ni dan hari2 depan x de ape2 yang berlaku.. AMINN... doakan perjalanan saya slamat sampai dan selamat kembali... Kalo ikutkan hati memang TRAUMAAAAAAA....TAKUT...


Friday, December 25, 2009

MANA SAHABATKU???


Mana sahabatku???mana??mana?? ya ALLAH dia pergi meninggalkn aku jua, tatkala aku sgt memerlukan dia...kenapa engkau mencabut nyawanya... mengapa dia tggalkn aku keseorangn.. aku tiada tmpt utk b'main, b'mnja, b'gelak tawa,b'suka ria... Allahhh terseksanya hati ini utk menerima yg Suria telah meninggalkan kami semua... Penyakit yg ditggung Suria sejak 21 tahun yg lalu akhirnya telah mmbuatkn hdupnya sgt menderita di saat2 kematiannya..doktor kata padaku sakit HIV POSITIVE yg dijgkiti dri bapa Suria yg bekas penagih dadah itu, sudah menjd sgt kronik pd ketika ini. Suria sgt tabah dn kuat smgt shhgakn dia mmpu b'thn smpi skrg...

Namunn...pd saat2 pemergian Suria.. aku tidak mmpu utk mennglknnya...tgnnya ku pgg erat, ku cium shhgakn air mata sayu ini jatuh ke tgnnya..lalu Suria yg lemah tgnnya mngelap air mata ini lnts berkata, Sara jga diri baik2 , walaupun aku tiada tp mak, ayah kau dan Rafiz dpt mggntikan tmpt aku utk kau.. kau jgalah mereka dgn baik. aku akn pergi dgn aman, kita jumpa di sana Sara, syurga yg abadi buat kita...Mengalir air mata ini x t'hgga. aku x dpt mnhn prasaan hiba ini, lnts aku trus keluar.


Rafiz merupakan teman llki Suria, memrhtikn kami dri jauh. dia trus mendptkn aku...dlm fikiranku, mana mgkin aku dpt b'dmpgn dgn Rafiz yg sudah ku aggap sbgi abgku sndiri...
Tiba2, doktor bergegas masuk ke dlm blik Suria....kain putih meliputi tubuh suria tatkala aku b'gegas masuk ke bliknya... Bw b'sabar, suria tiada lg.......SURIAAAAAAAAAA.......!!!!!!!!!!!! aku khlgan seorg shbt yg begitu hbt, mana mgkin dpt aku cri pggntinya....SURIA kau penyinar hdupku..

TIPS JAGA GIGI ANDA!!!

nak bg tip bg semua org tntg tips2 menjga gigi anda..

1) gosok gigi sejurang2nye3 kali...nie biasa dibuat org.

2) elakkan dari menggosok gigi dgn kerap kerana akn membuatkan gusi anda nipis dan b'drh.

3) kurangkan meminum air yg mengandungi cafein seperti air kopi sbb bole wat gigi kuning.

4) minum air jernih sekurang2nya 7 gelas sehari.

5) kerapkan b'kumur selepas memakan makanan yg manis o1) gosok gigi sejurang2nye3 kali...nie biasa dibuat org.

2) elakkan dari menggosok gigi dgn kerap kerana akn membuatkan gusi anda nipis dan b'drh.

3) kurangkan meminum air yg mengandungi cafein seperti air kopi sbb bole wat gigi kuning.

4) minum air jernih sekurang2nya 7 gelas sehari.

5) kerapkan b'kumur selepas memakan makanan yr masin or pahit or ape2 aje..

6) tidur dgn secukupnye sbb bole mengelakkn pmbntukn bakteria dlm mulut.

7) makanlh buah2han dan sayur2ran yg byk , x kisahlh buah n sayur ape pun.

8) lastly slalu2lh senyum, sbb 2 excercise mulut yg paling baik. hehehehe

KEMALANGAN LEPAS 4 JAM AKAD NIKAH

Mmg cite nie sgt sedih di dgr. sy nk kupaskan sbb kjdn yg berlaku nie tmpt yg slalu sy n mak guna blik kmpg. atok ckp tempat 2 slalu makan org means dats slalu berlaku kmlgn... tp yg peliknye bila sy lalu dkt citu jln mmg sgt2lh lurus.. jln dkt citu x delh mcm jln mcm BUKIT PUTUS yg bengkang bengkok yg slulu sgt brlku accident PUTUS2 badan..... miNTA simpg jgn jd mcm 2.. tp heran ye mcm manelh jln 2 slalu sgt berlaku kjdn ngeri2 yg mcm kita dgr baru2 nie, di mana abg 2 baru je akad nikah 4 jam n dlm otw blik umah dia berlaku perkara yg x d'rncg mcm 2.. umah dia dgn tmpt kjdn sgt2lh dkt, dlm 5 mnt smpilh umah dia, tp dh kata ajal.. dgr kata diorg ank beranak rushsing blik umah sbb nk g solat JUMAAT... tp akhirnya x kesampaian nk solat jemaah terakhir allah dh ambil nyawa mereka.. dkt dlm umah pun allah bole cabut nyawa kita...

atok sy kwn dgn arwah pak cik kadir dn sekeluarga.. dulu atok ade cite yg waktu arwah pakcik n makcik nk kawin atok yg tlg "kukok nyok" means mesin kelapa tp zaman dulu mane ade mesin kelapalh.... atok terigt kembali zaman dulu dgn diaorg.. sedih dn menggemparkan bila kejadian ini brlku dgn mngejut...mak cik Ta ade g ziarah kubur arwah sekeluarga... cik Ta ckp ank dara cantik sgt, putih n kecil orgnye... keadaan jd sedih pilu bila mereka b'dua nie sbnrnya dh lama b'cinta sewaktu zaman persekolahan lg dkt MRSM berseri...sama2 pndi tp ajal abg 2 x pnjg...

bila tiap2 kali sy blik umah atok n lalu jln tmpt kjdn 2 meremang juga bulu roma nie....mcm2 pk dlm kepala nie....tapi tawakal je...mama slalu bw kete pelan2.. smpi org dkt blakg bg lmpu bsr..hehehe..yelah mane x diaorg bg lampu bsr, dh bw 60km per jam...slow GILERRR.... sy pula yg membebel suruh bw laju ckit.hehehe...

pengajarannye...dkt mane pun kita, yg pentg bw kete 2 dgn berhemah dn igtlah org yg tersyg.. bkn kta sorg je yg guna jln nie.. org len pun guna juga.. nak bw laju2 buat jln sendiri or g je litar sepang join racing F1.huahuahua....

PENJENAYAH KEJAM!!!!!

x tahu nak ckp, zaman skrg nie mcm2 yg berlaku. ade je jenayah kejam yg berlaku, x kira dari yg sekecil manusia sehingga sebesar2 manusia dibunuh dan sebagainya. Persoalannya, ape sebenarnya punca benda2 nie terjadi. adakah di sbbkn slh ibu bapa yg gagal mendidik anak mereka shhga menjadi penJENAYAH!! or slh mereka sendiri yg x tahan dugaan SYAITAN!!!.

Baru2 nie kita ade dgr bdk yg ber umur 12 tahun yg dirogol, diliwat,diBUNUHH!!! dan akhirnya dicampakkn ke dlm air takungan banjir yg penuh dgn najis2, sampah sarap, kuman2, virus2... ape sudah jadi dgn manusia kini. org yg kurang waras atau nama yg lembut GILA!! yg sggup buat perkara yg terkutuk ini... byk lglh cite2 yg kita smua dgr, contohnya tntg arwah adik nurin jazlin yg mati dibunuh dgn KEJAM!!!. Hanya tuhan yg tahu penderitaan yg ditggung arwah sewaktu diseksa disumbat benda alah terung, timun dlm kemaluan nye . ya ALLAH,, terseksanya arwah... kalo dipk balik, menangis kita dibuatnye... tp penyudahnye sampi skrg penjenayah JAHAT x dapat lg hukuman yg setimpalnya... INI X ADIL!!!!!!!. sepatutnye mereka ini semuanye harus dihukum pancung sami MATI!!!! baru setimpal dgn ape yg mereka lakukan....

sebenarnye kalo nak dicitekan byk sgt2 kes pembunuhan kejam yg berlaku dlm dn luar negra kita.... x terhitung byknye... sy ade tgk cite NTV7 iaitu UNSOLVED MYSTERIES. dlm cite nie mengisarkan tntg cite pembunuhan kejam yg x ade penyudahnye smpi skrg. ade sesetgh kes tu dah berpuluh2 tahun yg lalu tp pembunuhnya smpi skrg masih gagal dijumpai... nak slhkn SIAPA??? pihak polis yg x jlnkn keje ke??? opppsss.... lezer pula.hehehe.sebenarnya semua nie dh ditentukan tuhan.. qado dn qadar sudah tertulis begitu...ermmm. nak jwb mcm nie ke???? tepuk dada tanyalh diri...

SYOKNYE TIME KONVO





nielah gambr waktu pas abis istiadat konvokesyen. penat giler.. sian atok, sampai demam2 dia..
selain daripada 2 ade jugalah tragedi2 yg x dapat dilupakan.hehehe. hanya org 2 yg dapat teka.. sape 2...
tp nie mmg pengalaman yg x dpt dilupakan.. best sgt..

FIRST RESULT DEGREE...


Rindulh saat2 g kenduri umah janna, akak dia yg kawin ye,,,bukan dia..hehehe... nak cakap pasal result, nie yg lemah nie. First of all, syukur byk2 ke hadrat allah sbb akhirnya dpt juga smbg dkt Uitm(segamat). amin.... mmg nie yg aku harapkn...hohoho... sng cikit, sbb dah kenal dgn lec2 n ramai juga mmbr2 yg dapat sn. dpt smbg pun kos akaun juga. oklh 2...

nway result saya xdelah baik sgt2 n xdelah truk sgt2.. cuma dapat 3.24 je 3A-, 1B+, 2B, 2B-. huhuhu. Mana taknye, dalam badge kami yg hampir mencecah 100 org hanya 1 je yg dapat DL. tabik springgggg..lhh dkt budak secret sgt 2... sape tah orgnye, ntahlh.. hohoho..



Nway thanks byk2 2 mrs.noraniza hasan yg garang giler 2 tp bg dkt i A- dlm subjek BEL.. n also dkt cik mazida cause bg i dpt A- dlm subjek MGT...ntah ape2 yg i merepek wktu jwb exam. x sgka pula.. n x lupa juga dkt cik henney yg cantik bgt orgnye yg byk mengajar kami erti hdup ini..heheh n kpd smua lecturer yg ajar i last sem,, tq so much.. jasamu tidak ku lupakan,, I love u all...

LIFE CUTI SEMESTER


Baru nak wat blog nie, mcm2lh nak letak. hehehe. mata nie tak nagntuk lg... mama dah tdo. esok nak tlg mama niaga pula. letih jugalah pg n ptg niaga.. tp alhamdulillah rezeki kami anak beranak murahh.... syukur ke hadrat allh S.A.W.. tiap2 phari average dapat hasil jualan RM800. fuyooo byk 2, sape nak kasi kn?kn?kn?... kene rajin usaha. Allah kta 99% rezeki akan dtg dri hasil niaga. biasalah mama nie lain cket niaga dia, jual semuanya murah2 belaka mau x nye customer ramai. nak tahu jual ape???? jeng.. jeng..jeng.. mama jual aksesori wanita cam kerongsang, cincin, rantai, gelg kaki , subang dan mcm2 lglh....arinenye sale mencecah RM900.. alhamdulillahhh.